Неофициален български Убунту форумИнсталация и поддръжкаУпътвания (Модератори: Click, madmaster, dejuren, Toncho, ferdostar, neosofti, mower84)Инсталация на Ubuntu при наличен Windows
Страници: [1]   Надолу
Изпечатай
Автор Тема: Инсталация на Ubuntu при наличен Windows  (Прочетена 4026 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Toncho
Модератор
Ubuntu фен
**

Благодарност: 10
Неактивен Неактивен

Публикации: 571

ton4ev.com

Профил WWW
« -: March 23, 2008, 03:29:00 am »

Искам да имам 2 операционни системи windows и linux, имам 3 партиций "C","D","E" , В "D" ми се намира в момента Уиндоуса, "Е" съм отделил специално за линукс. Имам Убунту 7.10 на диск, дали някой може да опише накратко как се инсталира?

Поздрави Усмивчица
« Последна редакция: January 24, 2010, 07:32:00 pm от mower84 » Активен

Нов в Убунту? - кликни ТУК

Упътванията моля пишете в уикито -
http://wiki.ubuntuforums-bg.org/
Deutschi
Ubuntu мастър

Благодарност: 56
Неактивен Неактивен

Публикации: 1478

Профил WWW
« Отговор #1 -: March 23, 2008, 11:33:08 am »

Първо е най-важно е подготовката за инсталация написана е тук: http://ubuntuforums-bg.org/index.php?topic=3.0

След което инсталацията е доста лесна като цяло (след като си изпълнил стъпките от горе посочената тема):
1. Рестартираш компютъра
2. Влизаш в биоса и слагаш First Boot Device на CD/DVD устройството ти, записваш и излизаш
3. Компютъра ти зарежда boot екрана на Убунту от което избираш Start and Install Ubuntu (виж картинката)

4. След като операционната система е заредена от живото CD на декстопа има иконка Install

5. Избираш предпочитан език (за мен това е English, но има и Български като опция), След което натискаш Forward/Напред

6. настройваш часовата зона (Berlin - Germany) става като цъкнеш на картата или избереш от DropList менюто под картата, след което пак натискаш Forward/Напред:

7. Избираш клавиатурната подредба - American English (българската фонетична се добавя след инсталацията) и пак Forward/Напред:

8. Създаваш първия потребител и му задаваш парола, която ще бъде и паролата за root (нещо типично за Ubuntu, при други дистрибуции се създават два потребителя root и user, при Ubuntu това е един) и Forward/Напред:

9. Това вече е най-важната стъпка - насторйването на дяловете, избираш ръчна настройка и посочваш дяловете, които си приготвил (следвайки инструкцията тук). За дяла, в който ще се инсталира Убунту, слагаш едно mount point "/" (само наклонената черта), за да определиш, че това е главния дял на Ubuntu за swap не е нобходим mount point. Ако тази стъпка не ти е ясна и не се чувстваш сигурен по-добре изчакай и питай, преди да предизвикаме непоправими грешки:

(Картинките са примерни, за онагледяване слагането на "/" mount point)
10. След като си задал и приел настройките на дяловете, ще се появи обобщение на всичко направено до момента, в него ще разбереш дали си допуснал грешки и съответно ако си допуснал ще може да се върнеш и да ги коригираш, но ако работиш спокойно и без бързане не би трябвало да се стига до там Усмивчица

11. Протича инсталацията и следва един рестарт, при който вече тряба да извадиш CD-то от устройството и да не забравяме да върнеш в биос-а FirstBoot Device отново на HDD. That's all falks Усмивчица

А иначе сега така и така е Ostern може да пийнеме по бира и да направиме една демонстрационна инсталация в Университета Намигване
« Последна редакция: January 24, 2010, 07:42:29 pm от mower84 » Активен

How about a nice big cup of - shut the fuck up!
Toncho
Модератор
Ubuntu фен
**

Неактивен Неактивен

ton4ev.com

Профил WWW
« Отговор #2 -: March 24, 2008, 11:14:06 pm »

Много мерси бате, айде ще ти се обадя кат почне унито пак да пивнеме по биричка  :thumbup .
« Последна редакция: January 24, 2010, 07:43:30 pm от mower84 » Активен

Toncho
Модератор
Ubuntu фен
**

Неактивен Неактивен

ton4ev.com

Профил WWW
« Отговор #3 -: May 04, 2008, 10:14:26 am »

Здравейте, значи исках да питам дали при наличен уиндоус Виста и Убунту 8.04 процедурата е същата?

Поздрави
« Последна редакция: January 24, 2010, 07:43:48 pm от mower84 » Активен

Click
Администратор
Ubuntu фен
**

Благодарност: 22
Неактивен Неактивен

Публикации: 541

Профил WWW
« Отговор #4 -: May 04, 2008, 03:11:16 pm »

Дам, но не се набутвай с Vista поне до SP2 голяма боза е.
« Последна редакция: January 24, 2010, 07:44:06 pm от mower84 » Активен

Linux people do what they do because they hate Microsoft. We do what we do because we love Unix.
 -- Theo de Raadt @ "Is Linux for Loosers?"
SnkBite
Начинаещ
*

Благодарност: 1
Неактивен Неактивен

Публикации: 11

Профил
« Отговор #5 -: May 09, 2008, 08:48:41 pm »

Най-лесно става с http://wubi-installer.org/ , но не съм го пробвал още лично.
« Последна редакция: January 24, 2010, 07:44:26 pm от mower84 » Активен

�ко можете да превеждате програми и и�кате да �е при�ъедините към Ubuntu Bulgarian Translators - http://wiki.ubuntu.com/UbuntuBulgarianTranslators
Toncho
Модератор
Ubuntu фен
**

Неактивен Неактивен

ton4ev.com

Профил WWW
« Отговор #6 -: May 10, 2008, 12:37:10 am »

Най-лесно става с http://wubi-installer.org/ , но не съм го пробвал още лично.

хаха това изглежда много интересно, но е късно вече ... Намигване

Дам, но не се набутвай с Vista поне до SP2 голяма боза е.

Виста са го доста постегнали, а и тия дни излезе SP1, мога да кажа че ми надмина очакванията. От всичко обаче най-много ме дразни "фонетичната" кирилизация. На мястото на англииското ^(ч) - ю, w - ш (представяте ли си), v - в, q - ч, и още такива ... Та хванах и си инсталирах една програмка от Микрософт (Която изпраща разбира се инфо за системата дали е оригинален уиндоуса... егати гаврата) и си направих собствена фонетична. Ако на някой с Виста не му се теглят микрософските шпиони, мога да кача мойта клавиатура някаде (отговаря горе долу на тази на флекс тайпа).

Виста си има своите предимства но все пак мисля че "най-модерните" неща във Виста ги има от години в Убунту Намигване
Активен

Deutschi
Ubuntu мастър

Неактивен Неактивен

Профил WWW
« Отговор #7 -: May 10, 2008, 04:06:02 am »

Понеже и аз съм с виста от известно време (няколко часа) клавиатурата се оправя лесно : http://www.geocities.com/stanio/kbdbu/phonetic.html
А0 че е боза - боза е, честно казано нямат с какво да ме зарадват и с тоя SP1, някак е логично, че като имат бъгове трябва да ги отстраняват, но да се чака с по половин до една година, за отстраняването им - това е трагично. Както и да е сега по темата Wubi е за онези, които искат да пробват Убунту, не за онези които смятат да го ползват по този начин - Линукс на ntfs дял ... нещо не ми звучи като първа любов
« Последна редакция: January 24, 2010, 07:45:58 pm от mower84 » Активен

Toncho
Модератор
Ubuntu фен
**

Неактивен Неактивен

ton4ev.com

Профил WWW
« Отговор #8 -: May 10, 2008, 08:52:54 am »

Да точно така, "Microsoft Keyboard Layout Creator" се казваше програмката шпионин  Ухилен
« Последна редакция: January 24, 2010, 07:46:16 pm от mower84 » Активен

Tedunetrichi
Начинаещ
*

Благодарност: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 1

Профил
« Отговор #9 -: July 16, 2008, 10:52:52 am »

Хора може ли някой да ми помогне,защото немога да инсталирам Убунту.Когато направя всичко нужно от биоса и дам команда  да чета от СД-то
и после дам да инсталира убунто,чакам малко и ми дава някаква грешка.Много странно.Тази грешка ми е дава като си свалих дисковете на Убунту 
8.04.1 от оригиналния саит.Дори преди когато ми изпратиха безплатни дискове по пощата за по старата версия ,пак ми дава същата грешка.Как мога да оправя нештата и дали грешката е в компа,а не в Убунту.Грешката за която говорех се изразява с това че зарежда малко и после се появява черен екран на който най горе в ляво пише BusyBox и още много други нешта които немога да напиша

Благодаря предварително Смотан
« Последна редакция: July 16, 2008, 11:05:54 am от Tedunetrichi » Активен
sun4o
Младши фен
**

Благодарност: 4
Неактивен Неактивен

Публикации: 191

Профил
« Отговор #10 -: July 16, 2008, 11:07:12 am »

Абе сигурно е при тебе проблема, но за по-точна диагностика, постни тука текста на грешката.
« Последна редакция: January 24, 2010, 07:46:45 pm от mower84 » Активен

I`ve never been clever, because need it never .
neosofti
neosofti.org
Администратор
Ubuntu мастър
**

Благодарност: 72
Неактивен Неактивен

Публикации: 1991

10.04 - 64 бита, Гном

Профил WWW
« Отговор #11 -: July 16, 2008, 05:23:16 pm »

Може и да е нещо от БИОС-а. Аз имах такъв проблем с една от версиите на openSuSE и трябваше да настря в биоса нещо за да тръгне. Имаш ли CD с друг Линукс и да пробваш при него тръгва ли. Евентуално при boot параметрите на ядрото на Убунту трябва да се пипне. Както по-долу написаха сложи грешката и ако имаш възможност тествай с диск от друга Линукс дистрибуция.
« Последна редакция: January 24, 2010, 07:48:09 pm от mower84 » Активен

Toncho
Модератор
Ubuntu фен
**

Неактивен Неактивен

ton4ev.com

Профил WWW
« Отговор #12 -: July 17, 2008, 09:54:27 pm »

По принцип е хубаво и всеки проблем да се пуска в отделна тема  Усмивчица иначе става доста наситено.

Поздрави
« Последна редакция: January 24, 2010, 07:48:32 pm от mower84 » Активен

mmmilooo
Начинаещ
*

Благодарност: 0
Неактивен Неактивен

Публикации: 2

Профил
« Отговор #13 -: August 13, 2010, 06:10:34 pm »

Заравейте. Имам следният проблем.Закупих нетбук с Windows XP и реших да сложа успоредно с XP и убунту. От официалния сайт изтеглих версия 10 за нетбук и програмка,с която го буутнах през флашка.инсталирах всичко както е дадено в сайта, рестартнаn и махнах флашката.Пусна се обаче windows.потарсих в BIOS да сменя реда на  стартиране на операционната система,но не видях убунту.сложих флашката и рестартирах.......убунту се зареди автоматично с парола и всичко.все едно,че само с флашката мога да го пусна.Някой би ли ми казал какъв е проблема.Или да инсталирам програмата наново.Благодаря предварително.
« Последна редакция: August 13, 2010, 06:22:10 pm от mmmilooo » Активен
Deutschi
Ubuntu мастър

Неактивен Неактивен

Профил WWW
« Отговор #14 -: August 14, 2010, 12:01:22 am »

Заравейте. Имам следният проблем.Закупих нетбук с Windows XP и реших да сложа успоредно с XP и убунту. От официалния сайт изтеглих версия 10 за нетбук и програмка,с която го буутнах през флашка.инсталирах всичко както е дадено в сайта, рестартнаn и махнах флашката.Пусна се обаче windows.потарсих в BIOS да сменя реда на  стартиране на операционната система,но не видях убунту.сложих флашката и рестартирах.......убунту се зареди автоматично с парола и всичко.все едно,че само с флашката мога да го пусна.Някой би ли ми казал какъв е проблема.Или да инсталирам програмата наново.Благодаря предварително.

Най-вероятно си инсталирал Grub на грешен дял, провери как да го инсталираш отново или по-лесния начин - преинсталирай и виж къде се инсталира GRUB на последната стъпка с обобщения на конфигурацията от инсталацията.
Активен

Страници: [1]   Нагоре
Изпечатай
Отиди на: